Historie

Ruud Donkers zet bedrijf van vader Christ voort

Ruud Donkers begon op 1 januari voor zichzelf in het bedrijf dat onder leiding van zijn vader uitgroeide tot een middelgroot autoschadebedrijf in de regio. “Mijn klanten kwamen uit Moergestel, Oisterwijk, delen van Tilburg, Diessen, Hilvarenbeek en Berkel-Enschot”, blikt vader Christ terug naar de tijd waarin hij als ondernemer tien autoschadespecialisten in dienst had.

De vader van Christ boerde aan de Floraweg in het Broek. Op de ouderlijke boerderij werkt broer Sjaak tegenwoordig met paarden. Het gezin telde tien kinderen. De jongste is Christ, de oudste Kees. Getweeën begonnen ze in 1985 een autobedrijf op de plek waar nu nog steeds Donkers de Seat-dealer is gevestigd en ernaast Donkers Autoschade. “We hebben de koeien uit de wei gejaagd en we zijn begonnen”, schetst Christ beeldend het begin van wat zou uitgroeien tot twee gerenommeerde en bloeiende bedrijven.

Bedrijf verkocht

In 1990 gingen de twee broers ieder hun eigen weg. Christ ging verder met het autoschadebedrijf. In 2005 verkocht hij zijn bedrijf. De directe aanleiding was een ongeval dat hem was overkomen. “Maar, ik kreeg toen ook een goed aanbod.” Het voor een bedrijf ideaal aan de A-58 gelegen pand bleef zijn eigendom. Alleen de naam (die dus goed bekend stond) en de inboedel gingen over naar een ander. In april vorig jaar ging dit bedrijf failliet en toen kwam zoon Ruud in beeld.

De nieuwe generatie

Hij volgde de opleiding MBO autotechniek en trad daarna in de voetsporen van zijn vader door in schadereparatiebedrijven te gaan werken. “Schadereparatie”, zegt hij, “is een geweldig beroep. Iets onzichtbaar herstellen, zorgen dat het over tien jaar nog dezelfde kwaliteit heeft – dat geeft mij veel voldoening. Daar doe je het voor. ” Toen vader Christ zijn bedrijf verkocht, is het er in het gezin wel over gegaan of Ruud het over wilde nemen. Hij was daar echter nog te jong voor. “Ik heb altijd de wens gehad nog eens voor mezelf te kunnen beginnen”, aldus Ruud.

Die gelegenheid diende zich aan toen na het faillissement het bedrijf terug kon worden gekocht. “Dat ondernemen zit er echt wel een beetje in”, zegt Christ over het feit dat Ruud in dit bedrijf een nieuw bestaan op wilde bouwen. “Ik ben daar echt wel trots op. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.” Op 1 januari was het dan zo ver. De naam van het bekende bedrijf blijft hetzelfde. Er is alleen een ‘R’ van ‘Ruud’ aan toegevoegd. R. Donkers Autoschade heet het nu. De eerste week al werden zes schadegevallen ter reparatie aangeboden, waaronder een Renault Espace. De eigenaar was dik tevreden. “Hij was een vroegere klant van onze vader”, zegt Ruud.